Starten bij de basis: jezelf
Als je op eender welk vlak een beter leven wil, dan moet je terug naar de basis: jezelf. Jij bent namelijk de gemene deler van alles wat je in je leven hebt meegemaakt, meemaakt en zult meemaken, of dat nu goed is of slecht. Je hebt er dus alle baat bij jezelf te onderwerpen aan een grondig onderzoek, waarbij je zo goed mogelijk tracht uit te zoeken wie je nu werkelijk écht bent en wat je nu werkelijk écht wilt. Verandering start bij jezelf.
Vergelijk jezelf met jezelf
In onze maatschappij doen enkele vervelende en hardnekkige mythes de ronde over perfecte mannen, vrouwen, relaties en levens. Dat is jammer want ze zitten een hoop geluk in de weg. Ze hebben een nefaste invloed op ons gevoel van eigenwaarde. Als je niet tot het clubje van die mythische wezens behoort, loop je het risico het etiket loser opgekleefd te krijgen. Geen wonder dat jaloezie de dominante emotie is vandaag de dag. Het is nochtans niet nodig, want die mytische wezens bestaan niet. We zijn allemaal works in progress. Ik vind dat een mens zich het best kan vergelijken met zichzelf en moet kijken naar de weg die hij of zij zelf heeft afgelegd. Wat veel nuttiger blijkt te zijn
Groeimodel boven ziektemodel
Veeleer dan counseling vanuit een klinisch perspectief te benaderen, vertrek ik vanuit het door Rogers en Maslow geïntroduceerde groeimodel. Ik werk voornamelijk met functionele diagnoses. Dat betekent werken met bruikbare therapeutische beschrijvingen van persoonlijkheidskenmerken zodat die verder ontwikkeld kunnen worden. Zo word je beter in staat om jezelf te begrijpen en te sturen. Het doel is een continu groeiproces op gang te brengen. Meer dan op het wegwerken van klinische symptomen, leg ik de klemtoon dus op het bevorderen van groei en ontwikkeling.
Groeien is een proces, geen product dat je kunt kopen
Snelheid en variatie zijn sleutelwoorden in onze neoliberale maatschappij. We zijn bij wijze van spreken maar een klik verwijderd van alles wat we willen. En datzelfde zien we helaas terug als het om groeiverwachtingen gaat. We willen het liefst een metamorfose ondergaan die nu, alles, voor altijd, in orde maakt. We zijn met andere woorden geïnteresseerd in het doel, niet in het proces. Maar zo werkt het niet. Groei is geen product dat je kunt kopen. De realiteit der dingen is dat groeien inspanning kost en zich vooral laat tonen in de kleine succesjes van de dag. Het gaat er dus niet om snel de beste te zijn, maar om gelukkig te worden met wie je bent en te leren genieten van het onderweg zijn. Daar zit de echte voldoening in, in het proces.